30 September 2013

Zeventien jaar geleden

Ik ontmoet een echtpaar dat zeventien jaar geleden hier een half jaar op de universiteit heeft lesgegeven. De man, Walter, ( ik denk meteen dat hij 25 jaar ouder is dan ik maar we zijn leeftijdgenoten, dit heb ik vaker) is professor in keramiek. Ben ik niet ook professor? Zijn vrouw Helen, aardig, blond, gaf toendertijd Engels, hun dochter van 17 ging mee. Wat een avontuur! Helen vertelt me dat in deze bloeiende straat vol gietfabriekjes, bedrijfjes, klei ovens, en mallenmakerijen, met veel activiteit, waar zaterdags markt met jonge artiesten die hun werk verkopen; hier was niets. Hier was ergens een fabriek voor rubber handschoenen.
Er was niet eens weg. Er was niets. In de tijd dat deze mensen op de universiteit lesgaven stonden koeien beneden buiten de de deur, precies voor gebouw waar ik nu woon. Nu is het een uitgestrekte campus vol gebouwen. Helen vertelt over onbegrijpelijke dingen: het water werd op onduidelijke tijden afgesloten. Als ze 's avonds les gaf was de man die het licht bediende nergens te vinden.

De vertaler waar ze hun hand voor in het vuur staken, zo bleek later, kreeg niets betaald terwijl het dorp voor hem een inzameling had gehouden om hem daar te laten vertalen. Er was bij de mensen thuis geen elektriciteit dus moesten ze heet water voor thee elders halen. Helen en Walter kregen een maand gratis reizen met vertaler mee, toen ze kwamen lesgeven! Inmiddels zijn de Chinezen hier rijk geworden, sturen hun kind naar Harvard University en hebben elk vier auto's.  Sommige Chinese kunstenaars hebben jaarlijks een inkomen van een miljoen dollar omdat de snel rijk geworden managers kunst willen kopen.
Ik vertel hun mijn verhaal. Ze zijn zichtbaar geschokt.


28 September 2013

Rennen

Er is een renbaan op de campus. Omdat ik anders alleen nog maar horizontaal of verticaal beweeg, ga ik 's ochtends een paar keer rennen. Om zeven uur sta ik op de baan. Op een enkeling na is niemand fanatiek. Hele oude broze skeletjes schuifelen schoorvoetend een hele baan. Ze doen één rondje in de tijd dat ik vier rondjes doe, met pauzes inbegrepen. Vrouwen wandelen gewoon, alsof ze winkelen. Mannen, zowel jong als oud, rennen. Weer ben ik de enige westerling. Naast de renbaan staan roestige rekken. Daar kan je aan hangen. Eronder groeit stoffig gras met onkruid. Binnen de renbaan is er nepgras. Daar moeten alle nieuwe studenten, gekleed in legerkleding, maanden lang op exerceren . Vier blokken van vijf rijen in het groen geklede soldaten worden toegeschreeuwd door officieren. (echt met hoofd heel dichtbij het hoofd van de ander, met dikke nekrol zoals in Amerikaanse legerfilms.) Wordt het Chinese leger in staat van paraatheid gebracht en gaan ze toch vechten in Syrië? Of is de officier is misschien gewoon de leraar aardrijkskunde? Ik mag geen foto maken.

Even verderop maakt de damesclub zich klaar voor een zwaardgevecht met de vijand. Met lange lansen en in zijden pyjama. Alles bij 35 graden. Er staat ook een jongen in witte pyama doodstil met de armen geheven. Ik weet niet wat hij daar doet. Vast iets dieps.
Ik houd één rondje baan rennen nauwelijks vol, maar doe er nog drie. Als ik drijfnat de trap opklauter op weg naar mijn kamer zie ik een heel oud mevrouwtje boven aan de trap stil staan. (glitters op haar broekrand) .
Als ik later omkijk staat ze er nog, onbewogen.
Dat is pas sporten.


26 September 2013

's Avonds dansen in het park



In de zomer kunnen danslustigen 's avonds dansen in het park. Het park is een groot betegeld gebied, mooi vormgegeven. Er staat een tent waar je loten kunt kopen en lichtgevende draaitollen aan een stok. Er zijn verschillende plekken om te dansen. Omringd door een krans van scooters, de open ruimte schaars verlicht, klinkt romantische muziek uit een boxje en de paren draaien. De vrouwen, allemaal mooi aangekleed, worden geleid door de mannen in bandplooibroek. Ik sta achter de rij scooters en steek met kop en schouders boven iedereen uit, men reikt tot onder mijn schouder. Gelach en gegniffel. Ik ben de Kermisreus. Vanaf veilige afstand roepen mannen me toe: "Hello!" Elkaar aanstotend, ze gaan zelfs helemaal omgedraaid op de scooters zitten om naar me te kijken.

Ik herinner me een zwart/wit foto van een reus (twee meter twintig), ergens in Utah of Oregeon, USA. Zijn schoenmaat was zo groot als je onderarm met hand inbegrepen en hij was een beetje achterlijk. Hij had een sullige uitdrukking op zijn enorme gezicht. Die heb ik nu ook. Terwijl ik er verder toch leuk uitzie in waaierrok en vrolijke blouse, vind ik zelf. Maar ja, alles te groot.

Misschien zijn Chinese danslustigen allemaal kleine mensen.
De paren draaien om elkaar heen. De wals is niet moeilijk en de nacht is zoel. Om ons heen rijzen vijf gloednieuwe torenflats onbegrijpelijk hoog tegen de aardedonkere hemel. Vorig jaar waren ze nog niet gebouwd.

Eén vrouw danst alleen. Haar armen wijd gespreid maakt ze ritmisch haar eigen dans.
Enkele mannen draaien met ronde, lege armen in de rondte, alsof ze met hun droompartner dansen. Met gesloten ogen voeren ze een imaginaire vrouw mee. Heel intens en geconcentreerd dansen ze wel meer dan een uur.  Eigenlijk is dat het meest intrigerende.

23 September 2013

Brief van een leerling(vertaald)

Allereerst wil ik zeggen dat mijn engels nìet góed is.
Dus ik kan mijn woorden niet begrijpelijk maken.
Toen ik hoorde dat onze leraar een buitenlander is, was ik verrast en opgewonden.
In onze klas is dit waar. (doorgestreept)
Wat ik het liefste wil is hoe ik moet denken over het model, hoe het te voelen.
Als ik naar het model kijk, hoe kan ik erover denken.
En hoe je het gevoel erbij moet hebben. De wegen tussen ons. (doorstreept)
Als ik beelden maak zie ik altijd de buitenste lijn van het model.
Ik weet niet of dit goed is of niet.
Ik hoop dat mijn leraar me kan helpen. Dank u.

De brief lag ergens in een hoek op de grond van het leslokaal. De schrijver heeft zich niet gemeld. Het is een, als uit zee aangespoelde, flessen boodschap.

Het lesgeven gaat steeds soepeler. Er wordt meer in het Chinees tegen me gesproken. Ik zeg zachtjes tegen de leerlingen in het Chinees:" jij beter richting arm, hoofd groot, been klein" en praat luidkeels Engels alsof ze doof zijn. De meisjes voeren mij koekjes, de klas koopt een plantje met glitterkaartje voor me:" We love you, teacher". De jongens hangen in trosjes om me heen en spreken heel moeilijk  een engels zinnetje uit. Daarna gaan ze elkaar stompen en om elkaar lachen.

De modelstudies worden allengs beter. Ik wil niks weten van de meegebrachte plaatjes met spiergroepen. Ik wil een overtuigende modelstudie zien.
Mijn experiment ( allemaal een paar uur aan andermans werk werken, twee keer) wordt met grote hilariteit ontvangen. Twee jongens gaan stiekem toch door aan hun eigen studie. Dat zie je meteen aan het vastgeroeste resultaat.

De jongen, die ik ervan verdenk de briefschrijver te zijn, zoekt aarzelend contact met mij, zijn lerares. Ik hoop dat ik hem kan helpen.

21 September 2013

Het Chinese Maanfeest

Het Chinese Maanfeest verhaal:
Er draaien vele zonnen boven ons die de aarde dor en droog maken en voor hongersnood zorgen. Dus is er een man met pijl en boog die de zonnen neerschiet. Hij krijgt als beloning voor deze daad een elixer waarmee hij het eeuwige leven zal krijgen en op de maan mag gaan wonen. Dan komt er een dief die het elixer wil stelen. Maar uiteindelijk steelt de vrouw van de zonneschutter het drankje. Ze vliegt naar de maan terwijl haar man nietsvermoedend nog steeds zonnen schiet. De dief, die achter het net vist, moet voor straf eeuwig bomen kappen.

Dit verhaal gaat over hebzucht. Er zijn twee kampen; vrouwen zeggen dat de man een graaier is er daarom gestraft wordt terwijl mannen vinden dat de vrouw iedereen een loer draait en een prijs krijgt die haar niet toekomt.

Vanavond, 19 september, op het Maanfeest sta ik op het programma om te zingen. Nu luisterde ik vroeger vaak naar de radio: '' Zing een lied of niet" met Piet Muyselaar, zijn Deense vrouw Rasa en de hond Doeshka. Ik weet dus wat zingen is. Ik zing een droevig lied over de man die de sterren uit de hemel schiet en de hebzuchtige vrouw die het drankje steelt. Een beetje over mezelf dus. Want hoewel ik over mijn lijk nog niet het eeuwige leven wil hebben steel ik wel drankjes. Ik ben niet gehinderd door gêne, erg belangrijk als je niet kunt zingen. Mijn speciale jurk en hoofdtooi moeten de aandacht afleiden van mijn wegglijdende keelklanken. Ik ben Bianca Castafiori en lach bij mijn aanzien in deez spiegel.
Men valt stil.
Ik zing.
Camera's klikken, opnames worden gemaakt, ik kijk naar een zee van uitsluitend lenzen. De hond gaat nog net niet huilen maar valt me wel aan. Na de zang maakt de Nationale televisie een diepte interview, life uitgezonden. Wat ik hier doe. Of ik " gelukkig Maanfeest" in het Chinees kan zeggen. Of ik nog wat in het Chinees kan zeggen. Vind ik de Chinese cultuur leuk? Daarna is het feest afgelopen.
Iedereen gaat thuis vast veel en vaak het zingende filmpje bekijken.

18 September 2013

De plank

Kan de ene plank harder dan de andere zijn? Ik probeer het op de betonnen vloer en waarachtig:  daar is het zachter dan op mijn beddeplank! Maar het beton is koud en ik ga terug naar mijn plank. God zij dank ben ik gezegend met flinke natuurlijke kussens rondom mijn semi-ranke figuurtje. Toch heb ik hier en daar flinke rode plekken van het liggen.
Waarom ga ik niet naar een hotel waar een zacht bed mij wacht? Een lekkere dikke matras op een verende bodem.
Soms wil ik ontsnappen aan de kooi van de westerse welvaart. Weg van die verstikkende verblindende vanzelfsprekendheid van luxe. "Gun jezelf eens wat" of nog erger: "Je verdient het beste!". Hoezo verdien ik het beste? Ik verdien helemaal nìks! En zeker geen weemakende reclameteksten van de benauwde welvaart- wereld.

Driekwart van de wereld slaapt op een plank. Waarom zou ik niet kunnen wennen? Half China, toch zo'n 350 miljoen mensen, slaapt op precies de zelfde plank als ik. En die plank komt nu zomaar op mijn pad. Dus ga ik hem niet uit de weg. Straks ga ik weer terug naar mijn Slaapwereld vol bedgenot, woon ideeën en Lifestyle.  Waar we de handdoek uit hygiëne al verwisselen na één douchebeurt en ons wassen met schuimgel voor de vermoeide huid. Verwen je zelf eens! Je bent het waard. Je verdient het. Weerzinwekkende kletskoek.

Ok, genoeg gescholden. Ik ben in deze situatie beland en ik vind het interessant om te kijken hoe ik me hierin gedraag. Het gaat steeds beter. Het is alleen wat vaker draaien en wakker liggen.
Nou, èn?


16 September 2013

De fiets

Nadat mij wel vier oude roestige wrakken met lege banden en een slag in het wiel te koop zijn aangeboden heb ik een nìeuwe fiets gekocht. Prijs: veertig euro. Wil en Inge, die ergens anders wonen, hebben er al eentje gekocht.  Ik scheur door het verkeer, aangestaard door de bevolking. Omdat het vroeg donker is heb ik een soort mijnwerkerslamp voor op mijn hoofd gekocht. Ik zie er idioot uit, zeker als ik een regenjas draag. Deze jas is een soort familietent, waarbij een tweede capuchon op de rug zorgt, dat een eventuele meerijder ook droog blijft.
Maar nog veel raarder zijn de vrouwen als roze engeltjes in korte wijde tulen jurkjes, beige nylons aan, hoge hakken en met een laskap op! Een laskap! Tegen het stof. Sorry hoor, maar dáár val ik als fietsende mijnwerker bij in het niet.

Elke avond schuifel ik op mijn fiets over het opgebroken trottoir, de losliggende tegels en diepe gaten naar een vettig hol; mijn restaurant. De ventilator kan haast niet meer draaien van het aanhangend braadvet. In de keuken moet je liever niet kijken. Het vriendelijk lachend gratenpakhuis dat mijn eten serveert, is mijn vriend. Ik eet uit een gloeiend heet gietijzeren pannetje rijst, gebakken ei en nog iets onduidelijks, plus een kom soep en het is lekker. Voor tien RMB, dat is één euro twintig. Maar daarom doe ik het niet. Het is prettig om een vast adres te hebben. Ze zetten, ter verwelkoming, een vieze stoel voor me klaar als ik met de fiets aan kom rijden. Mijn nieuwe dweil, verlengsnoer, teiltje, emmer, regententjas, tas met schone kleren en de Chinese leerboeken laat ik achter in de fietsmandjes.
Mijn vriend Het Gratenpakhuis let op, terwijl ik eet.
Kijk, zo voel ik me veilig.


14 September 2013

Druk uitoefenen

Je bent vrouw. En dat is goed. Totdat je moet onderhandelen. Want dan is het fout.
In het land vol bruidsjurkjes, doe je vrouwelijk, zacht en lief. Niks vuist op tafel. Als man doe je nors en hovaardig. Je huilt niet, ook niet als je kleien modelstudie per ongeluk op de grond flikkert en je wilt eigenlijk huilen. Dan huil je niet. Want je bent man. (jongen)

Na anderhalve week lesgeven komen de hoge heren Druk Uitoefenen. Vivian, mijn vertaalster, vertaalt: ik móet twee maanden lesgeven want dat is mijn plicht. Het is mìjn verantwoordelijkheid naar de school en naar de studenten. Zij zijn hier om mij te helpen. Ze doen het voor mij. Want ik verlies mijn gezicht als ik na een maand stop. Zìj verliezen óók hun gezicht. Ze houden van me. Zij deden hun best om mij deze baan te geven dus nu moet ik iets terug doen. Ze zullen me niks betalen als ik wegga. Ik verlies mijn slaapruimte. (dat vieze hol) Ik zeg dat ik terug moet naar de klas (in veertig graden hitte, zonder water uit de kraan). Vivian geeft mij drie pagina's met redenen waarom ik niet stoppen mag na deze maand. Ook zij houdt veel van mij. De studenten ook. (verstaan geen Engels)

Het lijkt wel de S.C.
Ik ben van slag.
Geef ik niet al veel tijd aan de school? 's Ochtends werk ik scherp en geconcentreerd aan eigen werk. ' s Middags geef ik les. Dat doe ik goed en doortastend. Direct na aankomst heb ik dit niet zo gepland maar ben toch akkoord gegaan. Ik kom hier ten slotte voor mijn eigen werk.

Later hoor ik dat dit Chinese tactiek is. Als vrouw hoor je zacht te zijn. De mannen verhogen de druk, doen bozig, gekwetst. Zelfs als je klare taal geeft, vertaalt de vertaler dit in zachte lievige tekst. De mannen pikken geen 'nee' van een vrouw. Het is echt zo.

S.C. : Scientology Church.
Het eerste resultaat

12 September 2013

De vertaalster

 
Bruidsjurkje Vivian, (mollig meisje van twee en twintig lentes, lerares Engels) blijkt een renner te zijn. Ze kan wel anderhalf uur achtereen rennen en ze doet dat vaak om zeven uur ' s ochtends. Maar daar is nu een kink in de kabel gekomen. Want: ze is één van de mannelijke modellen rennend tegen gekomen. En dat is reden voor diepe schaamte want ze heeft hem in de klas in onderbroek gezien. Ze heeft nog nooit een man in onderbroek gezien. Dus nu gaat het rennen niet meer door.

Wat een verlegenheid tussen de beide sexen! Iedereen kijkt verlegen naar de grond en lacht besmuikt achter de hand of kijkt je gewoonweg van pure gene niet aan. Trosjes meisjes in kanten babydoll's waaronder vleeskleurige nylonkousen lopen gearmd te giechelen en jongens lummelen een beetje rond een fiets in driekwart broek. Hun haar is soms nuffig gekruld of paars geverfd.
De meisjes kijken films (en verstaan dus beter Engels) en de jongens spelen basketball. Alles oogt vreselijk leuk. Toch heeft een student in mei van dit jaar een andere student gedood in de slaapzaal. Van pure stress.
De druk van het enig kind zijn is soms te veel, en hoe moet je verder in deze toekomst? De schoolpsychologe in de bus terug vertelt me dit verhaal.

Vivian is een geweldige assistente. Zonder haar red ik het niet. We lopen gearmd onder haar paraplu naar de klas. Ze leerde ooit een beetje Frans en in de bus zeg ik in het Chinees wat zij 'en francais' zegt. Dolle pret. Echt leuk. Ze vertelt me over haar vriendjes en ik heb bij haar gegeten. Inderdaad, het is een veel smeriger appartement wat ze deelt met drie andere jongeren. Overal wasgoed, vet en stof. En ook zij slaapt op een een plank.

10 September 2013

De les

Het is een immens grote campus. Na een lange wandeling door een labyrint aan identieke gebouwen kom je bij de afdeling 'sculpture'. Alle gangen zijn kaal en eender.De les is van twee tot zes uur. Het is alsof de tijd vijf en dertig jaar teruggedraaid wordt als dertig studenten het warme stoffige lokaal binnenkomen. Drie mannelijke modellen in onderbroek nemen hun houding aan, en iedereen begint met brokkelige klei op ijzeren staketsels, zeventig centimeter hoog, die mannen te modelleren.
De studenten zien er net zo uit als in mijn begin klas op de Rijksacademie: toffe pet op en met een jurkschort aan. Expres uitgegroeid blond zwart haar. Ik dacht dat ze uitgestorven waren maar kijk: slome meisjes met lang haar en scheiding in het midden! Twee identiek gekleedde Onafscheidelijke Vrienden met bril. Zelfs weer een tuinbroek! Ik geloof niet wat ik zie.
De klas is tjokvol. Niemand spreekt Engels. Mijn vertaalster (bruidsjurkje aan) vertaalt voor me. Ik vertel dat ze eerst een schets op papier moeten maken en vervolgens doet niemand wat ik zeg. Ik herhaal nog eens mijn opdracht en de helft voert sloom de opdracht fout uit.
Was ik ook zo? Ja.
Ik vertel dat één model iets anders staat dan de twee anderen. Prompt krijgen die twee ruzie.
Mijn lengte is reden tot hilariteit en ik beloof een stuk van mijn benen af te hakken.
Morgen is de laatste dag om de modelstudie af te maken. Alle studenten hebben unaniem uiterst saaie, voorspelbare en onbegrepen modelstudies gemaakt.
Net als wij vroeger in de modelklas.


7 September 2013

De behuizing

De vreselijke kamer

Ik denk van mezelf dat ik veel gewend ben en niet maal om een kleinigheidje. Ook ben ik gezegend met matrasachtige eigenschappen zowel fysiek als mentaal. Maar zelfs mìj gaat dit te ver. De kamer die mij wordt toegewezen is TE erg. Vieze haarspelden, stof en haren op de betonnen vloer, de douche staat boven een open WC, niks is schoongemaakt. Een ouderwetse kapotte, vettige TV op een goedkoop kastje dat niet sluit. Het bed is een plank op een ijzeren frame waar je aan vast gebonden wordt als je lastig bent. De deken is dun, een kussen is er niet. Het lijkt een beetje op een gesticht voor geestelijk gestoorden. Deze kamer op vierhoog kijkt uit op de vuilnisbelt. In de gangen is het donker, onheilspellend. Er huilen kinderen en honden blaffen hoog. Overal hangt armoedig wasgoed te drogen. Ik ben de enige Europeaan. Wie het boek van Thomas Mann ' Der Zauberberg' heeft gelezen, weet: binnenkort worden mijn blogs vreemder en verwarder. Dat is vanwege De Kamer: je wordt er gek.

Ik heb een bedlampje gekocht, twee plastic bekers en een lepel. Ik ga nog een kleedje kopen en kussens met een sloop. De literfles whisky onder mijn bed staat klaar. Morgen krijg ik sleutels van een wasmachine, ergens op zes hoog. Ik heb geen zin in schoonmaken, dat is me teveel. Moet ik bezems kopen en een dweil? Ik kijk wel naar het plafond, dat scheelt een hoop werk.

Als ik in de gangen door de open deur bij andere bewoners binnen kijk zie ik dat het allemaal nog veel erger kan. Daar hangt het wasgoed boven de vette pannen. Mijn vertaalstertje (in droomjurkje) zei, toen ik een klachtje uitte, dat ze een veel minder mooie kamer had. Toen besloot ik te blijven. De portier slaapt ook op een plank met de deur open en de blauwe TL buis permanent aan. Dat schept een band. Ik heb de kamer geveegd en het nieuwe tafeltje (cadeautje van Wil en Inge) staat naast mijn bed. Dat is het enige object dat niet vettig is.




5 September 2013

Alles ging fout..

 

Wat er allemaal fout is gegaan, dit jaar, met het contact met de Universiteit uit Jingdezhen, ga ik niet meer vertellen. Geloof me, alles ging fout. Maar ik word opgebeld aan de balie van het hotel in Shanghai dat de universiteit met me wil praten!!!! De taxi brengt me naar Potteryworkshop. Mocht ik al last hebben van enig miskend gevoel ben ik al daar snel genezen want meteen kwamen allemaal mensen op me af, heeee sassekia! Heel gek en leuk. Ook komt een Chinees vriendinnetje op me af dat ik vandaag metéén met de universiteit moet praten. Ik zeg dat ik maanden geleden al mailde niet meer les te willen geven, maar toen moest ik dus nog naar Sanbao, waar ik twee maanden blijf. Wil en Inge mee en daar staan ook weer overal werkstukken van mij, ik wist bij god niet dat ik ze daar gelaten had! Echt, in de Galerie staan meteen al 5 stukken! Weer wordt er gebeld of ik half 5 in de stad met de universiteit kan praten. Terug met Wil en Inge, die zullen bij het gesprek blijven. Bedenk wel: om 's ochtends half zes ben ik uit Shanghai vertrokken! Ik ben vastbesloten om niet meer met die lui te praten.

Maar ik ben omgekletst, en gisterochtend werd ik om half 9 gehaald om daar op de campus te gaan wonen en 4 uur per dag les te geven voor een maand. Ongelofelijk. Ze smeekten me bijna. Wil en inge zaten erbij. Het was zo'n gek gesprek, van enerzijds mij pressen en zeggen dat alles nu MIJN verantwoordelijkheid is, en anderzijds zeggen dat ze me broodnodig hebben. Ze hebben niemand anders. En die leerlingen hebben betaald voor een buitenlandse leraar. Een maand kan ik aan. Ik pak die kans, zeker nu mijn positie zo anders is. Ik deed het heel goed zei Inge, die bij de Bank altijd onderhandelen moest, dus die kan het weten. Ik draaide de papieren om en keek naar het plafond. Drie mensen waarvan één wat engels kon. Ik koop een fiets en een nieuwe jurk. Vanmiddag heb ik de eerste les gehad. Zo douchen en dan maar eens slapen want dat is ook allang niet meer gebeurd. Al het Chinees ben ik vergeten, moet helemaal opnieuw beginnen. Volgende keer vertel ik over de vreselijke kamer op de campus.


1 September 2013

1 september, SanBao

Geen tijd om bij te komen van de Arabieren in Abu Dabhi en van al die rijke bedoeïenen in een bloedhete zandbak die met hun diamanten spelen.
Ik zie een oudere vrouw met een, tja, wat is het, paardengebit of gezichtskuisheids gordel? Ze is in het zwart gekleed. Veel vrouwen zijn van top tot teen in het zwart gekleed. In de grote Moskee moeten Westerse vrouwen een boerka aan en dan merk je hoe het is in zo'n zwarte tent. Als de kap van je hoofd valt komt meteen een man  op je af: "kap op! "
De Moskee is gloednieuw. Alles is gloednieuw.  In de luxueuze shoppingmall bij de parfum afdeling is 80 % van de luchtjes 'for men'. Ik kan er nog dagen over schrijven.
Inmiddels ben ik, via Shanghai, thuis aangekomen, want zo voelt het. Wat heerlijk zijn de Chinezen! Ontspannen en gewoon!  Geen man/vrouw scheiding want bij Abu Dhabi vergeleken valt alles in het niet. Goed, bij een auto ongeluk  ligt de zwaargewonde, bloedende bestuurder na een half uur nog onbehandeld op straat tussen een grote menigte toeschouwers, maar ach.  Wie maalt erom.
Inmiddels lig ik na twee dagen reizen eindelijk in een bed. En wat voor een bed, een bamboe plank waarop een deken gespreid. Alles is mooi om mij heen, van de gevlochten manden aan de wand tot de roodbruine aarden voedselpotten toe.
Morgenochtend komt een taxi me halen om bij de Universiteit van Jingdezhen te kijken waar ik uitgenodigd was om een half jaar les te geven.

Maar daar is wel het een en ander aan vooraf gegaan....


Bamboe kamertje met gat in dak..