3 October 2016

Hemels

1 oktober 1949, begin van volksrepubliek China. Op het Plein van de Hemelse Vrede zijn nu feestelijke parades. In twee uur rijden we naar een museum in Tienjin, havenstad van Beijing, (13 miljoen inwoners) waar een jaar geleden een industrieterrein is weggevaagd door een explosie met chemicaliƫn.
De burgemeester, wat regeringsmannen en zakenmannen speechen, na een rijke lunch met wijn, de hele middag over de toekomst met kunst. De economie zoekt namelijk een nieuwe culturele weg en lege musea hebben ze hier genoeg. Onze museumdirecteur zingt een liedje bij de gitaar en iedereen krijgt, heel modern, koffie. Wat een ontvangst! We worden als VIP's onthaald. Elke minuut wordt gefotografeerd. 's Avonds is er een muziekband met barbecue buiten en worden onze cadeaus overhandigd. Na een paar glazen wijn wordt het gezellig; de vertalers rennen heen en weer. Maar chinezen kunnen niet tegen drank dus er is geen werkpresentatie en we gaan hals over kop weg.
Wat een geweldig onthaal hebben wij, buitenlandse kunstenaars, gekregen! In het regeringshotel kunnen we om half negen geen borrel aan de bar krijgen.
Morgen gaan we Tienjin in.
Hoe ga ik thuis weer wennen aan het gewone leven?
Saskia








No comments:

Post a Comment